Idag är söndag och jag följde med en väninna till en lägenhetsvisning. Det var en del människor som köade utanför huset för att kunna komma in och ta en titt på lägenheten i fråga. Jag började prata med några av de potentiella köparna och flera av dem nämnde att bostadsmarknaden inte är så bra i nuläget. Jag pratade även med mäklarna som också bekräftade att marknaden är lite tuffare nu. Jag insåg att denna tuffare marknad kan skapa en del möjligheter. En duktig säljare kan särskilja sin lägenhet från alla andra samtidigt som köparen får mer valuta för sina pengar. Det handlar helt enkelt om att hitta en balans som gynnar båda parterna. Därför tänker jag ge dig fem enkla tips som hjälper dig som funderar på att sälja din bostad:

1) Köket är viktigast. Du säljer egentligen inte din bostad. Du säljer ditt kök. Du höjer dina chanser för att kunna sälja med hela 85% om du har ett kök som lockar köparen. Du behöver inte ens investera stora pengar för att rusta upp köket. Du kan måla väggarna och rusta upp de delar som du har råd med. Använd gärna neutrala färger så att köparen får en tom fotoram som denne kan fylla i själv.

2) Du säljer din bostad, inte ditt hem. Du behöver därför ta bort det som gör ditt hem personligt. Då menar jag förstås dina personliga bilder och saker. Lämna dessa saker i ett förråd eller liknande. Tanken är att köparen ska se bostaden som sitt nya hem.

3) Alla är inte djurälskare. Har du husdjur? Ta bort allt som visar tecken på att du har husdjur. En del köpare vill inte köpa en bostad där det har funnits hundar eller katter. Jag har pratat med några köpare och de berättar att bostaden uppfattas mindre städad och ren när det finns tecken på att det finns husdjur. Du ökar helt enkelt dina chanser till försäljning genom denna enkla strategi. Kom ihåg att din försäljning är en affär och har inget att göra med dina personliga tankar och känslor.
4) Lys upp bostaden. Alla köpare vill veta hur mycket ljus bostaden kommer att ha. Se därför till att din bostad med är fylld så mycket ljus som möjligt. Öppna persiennerna, dra undan gardinerna, tänd dina lampor och ha rena fönster.

5) Första intrycket är det enda intryck som du lämnar. Det spelar ingen roll hur fint dina saker ser ut i lägenheten. Du får inte en andra chans till att göra ett första intryck. Om du vill sälja din bostad behöver du få köparen att känna sig varm, välkommen och trygg i hemmet. Ha gärna lite blommor och sötsaker framme. Kanske en skål med god choklad?

Sist men inte minst, se till att du har rätt mäklare som värderar din bostad korrekt. Ta gärna en mäklare som tänker långsiktigt, någon kan matcha ihop rätt säljare och köpare.